top of page

Tilgang til terapi

Min tilgang til terapi er rundet af flere terapeutiske retninger.

Herunder har jeg beskrevet nogle af de primære retninger, der definerer min tilgang.

 

Oplevelsesorienteret terapi

Hvad er oplevelsesorienteret terapi hos Naja Friis?

Oplevelsesorienteret terapi har et eksistentielt og humanistisk menneskesyn, der har rødder gestaltterapien. 

Det er en terapiform, hvor tanken er, at vi bedst forstår og løser de problemer og udfordringer, vi oplever, ved at undersøge vores følelser, kropslige sensationer og indre oplevelser.  

Det er en terapiform, der lægger vægt på vigtigheden af dit personlige og subjektive oplevelsesniveau, og den søger at fremme en dybere forståelse af, hvordan dine følelser og oplevelser påvirker adfærd og relationer. Som terapeut hjælper jeg dig med at identificere og udforske dine følelser og de underliggende oplevelser, der kan være årsag til følelsesmæssige smerter eller problemer. Terapien vil ofte inddrage opmærksomhed på kroppens fornemmelser, da mange følelser og traumer kan manifestere sig fysisk.

Den terapeutiske alliance og forholdet mellem terapeut og klient (dig og mig) er vigtigt for at skabe et trygt rum, hvor du trygt og roligt kan udforske dine indre oplevelser.

Oplevelsesorienteret terapi kan anvendes til at behandle en række problemstillinger, herunder angst, depression, traumer og problemer i parforholdet. Den stræber efter at hjælpe klienter med at opnå større selvforståelse og følelsesmæssig frihed.

Kilde: Dansk Psykoterapeut Forening​​

Internal Family System - IFS terapi på Nørrebro - København hos Naja Friis 

Hvad er IFS terapi?

 

Internal Family Systems (IFS) er en  evidensbaseret, traumeinformeret, psykoterapeutisk tilgang der bl.a trækker på systemisk teori og tilknytningsteori. I IFS er man er optaget af at udforske og forstå de forskellige aspekter eller dele af vores personlighed.

 

IFS er udviklet af den Amerikanske familieterapeut og psykolog Richard Schwartz. I sit arbejde med klienter opdagede Richard Schwartz at vores psyke består af en indre familie også kaldet dele . Disse dele af vores psyke kan vi fx opleves som indre stemmer, tilstande, følelser mv. 

Hver del i den indre familie  der hver især har egne behov, følelser og formål. Vores dele kan være harmoniske og samarbejdende, og de kan også være konfliktfyldte, forvirrende og i opposition til hinanden. 

 

Du kender måske fra dig selv at være i en situation hvor du bliver vred og mister overblik og samtidig ville ønske at du var i stand til at forblive rolig i situationen. Eller måske kender du til at være fast besluttet på at sætte dine grænser og alligevel i situationen gøre noget andet. Du var måske fast besluttet på, at nu skulle du leve en sundere livsstil og alligevel endte du i slikskålen!

 

IFS terapi hjælper dig med at identificere og forstå disse forskellige dele af din personlighed, og arbejde med at opbygge et sundt og harmonisk forhold mellem dem. Som terapeut guider jeg dig gennem en proces med at forstå og kommunikere med de forskellige dele, så de kan arbejde sammen i stedet for imod hinanden.

 

At gå i IFS terapi kan være en dybdegående og stærk følelsesmæssig oplevelse, da det indebærer at udforske og forstå vores indre verden på en ny og dybere måde. Det er en givende og udviklende oplevelse, der kan hjælpe dig med at opnå større selvindsigt, selvværd og følelse af helhed.

 

IFS metoden kan være særlig hjælpsom for dig, der har oplevet traumer eller har komplekse indre konflikter. Det kan også være nyttigt for personer, der ønsker at forbedre deres personlige relationer og træffe sundere valg i deres liv.

Emotionsfokuseret parterapi hos Naja Friis

Hvad er emotionsfokuseret parterapi hos mig?

Emotionsfokuseret terapi (EFT) er en unik og effektiv form for psykoterapi, der fokuserer på at identificere, udforske og regulere følelser samt skabe forbindelse sig til selv og andre mennesker.

Emotionsfokuseret parterapi er for par, der oplever problemer i parforholdet, hvor der er behov for hjælp udefra til at løse problemstillingen. Det kan være problemer med at kommunikere sammen, skænderier eller konflikter, hvor man mister gnisten – følelsesmæssigt såvel som seksuelt. Det kan være ved større kriser, ved tab, sygdom eller utroskab. Et forløb hos en parterapeut kan være det, der hjælper jer med at blive sammen – eller komme fra hinanden på en bedre måde.​​

Emotionsfokuseret terapi er baseret på en forståelse af, at følelser spiller en central rolle i vores psykiske og relationelle velvære. Terapiformen har vist sig effektiv i behandlingen af forskellige problemer, herunder angst, depression, relationelle vanskeligheder og traumer.

Det primære formål med EFT parterapi er at arbejde med at styrke jeres relation til hinanden, dvs. skabe et mere trygt og kærligt parforhold, og gennem terapien støtte jer i at ændre på de negative mønstre, som I oplever at side fast i. Disse mønstre er ødelæggende for parforholdet.

Målet er, sammen med jer at skabe en mere tryg relation, hvor I bliver bedre i stand til at kommunikere med hinanden, forstå hinanden og rumme hinandens forskelligheder. 

Kilde: DKCEFT

Sue Johnson "Hold mig - en vejviser til varig kærlighed" Forlaget Mindspace

Naja Friis psykoterapeut og parterapeut
bottom of page